,

Particulier initiatief aanleg glasvezel

Particulier initiatief aanleg glasvezel

Geslaagd particulier initiatief voor aanleg glasvezel

Onverwacht snel kregen de bewoners van de Barneveldsestraat en Wittenoordseweg in Renswoude een glasvezelaansluiting. Het particulier initiatief voor de aanleg glasvezel slaagde dankzij de collectiviteit. Vrijdag 26 april werd dit gevierd op zorgboerderij Groot Wagensveld in Renswoude.

Belangrijke rol voor buurtambassadeurs in Renswoude

Buurtambassadeurs Debora Wolleswinkel en Arie Schimmel namen de aanwezigen mee naar de start van het glasvezelavontuur. Begin juli 2017 werd de vraagbundelingscampagne van Glasvezel buitenaf voor Gelderse Vallei Midden positief afgesloten. Bewoners van Renswoude die een abonnement hadden afgesloten, konden niet wachten totdat ze zouden worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. Helaas gooiden de plannen voor de reconstructie van het fietspad langs de Barneveldsestraat roet in het eten en leek het er op dat de bewoners van deze straat lang op hun aansluiting zouden moeten wachten. Dit lieten de beide buurtambassadeurs niet zomaar gebeuren. Samen met Gebiedscoöperatie O-gen werd overleg met gemeente, aannemer en Glasvezel Buitenaf opgestart. Meerdere alternatieve tracés werden voorgelegd en mede door toezeggingen van bewoners om via hun grond de kabel te mogen aanleggen, kon ook het laatste deel van Renswoude worden voorzien van snel internet.

De kracht van samenwerking

Wethouder Marieke Teunissen was zeer verrast toen hoorde dat het glasvezelnetwerk aangelegd kon worden. ‘Een mooi initiatief waarin maar weer eens duidelijk werd dat gezamenlijke inzet van buurtambassadeurs, bewoners, Gebiedscoöperatie O-gen, gemeente, aannemer en Glasvezel buitenaf, leidt tot succes’, aldus een trotse wethouder. De gezamenlijkheid werd ook benadrukt door Jan Wolleswinkel die namens Gebiedscoöperatie O-gen het woord voerde. ‘In 2016 tekenden de provincie Utrecht en alle Utrechtse gemeenten de intentieverklaring ‘Snel internet in het buitengebied van de provincie Utrecht’. Gebiedscoöperatie O-gen kreeg de opdracht om krachten te bundelen om de drempels die de aanleg van de benodigde infrastructuur belemmeren, te verlagen. Dat deze gezamenlijke aanpak goed heeft gewerkt, blijkt wel in Renswoude. Andere gebieden kunnen hier een voorbeeld aan nemen’, aldus Jan Wolleswinkel.

Een schildpad en een haas symboliseerden de overgang van langzaam naar snel internet. De twee knuffeldieren werden overhandigd Wim en Anja van de Fliert van zorgboerderij Groot Wagensveld.

Ook interessant

Ook in De Glind (gemeente Barneveld) slaagde een project dankzij het collectief. Daar konden ondernemers met hulp van O-gen als collectief zonnepanelen aanschaffen. Met dit project voor energietransitie weet O-gen partijen te verbinden en de regie zo te voeren, dat gemeenten en gemeenschappen energieneutraal worden en ondernemers een inkomstenstroom erbij krijgen.

O-gen en collectief verduurzamen

Wilt u informatie over wat O-gen voor u kan doen om als gemeente of ondernemer collectief te verduurzamen? Neem dan contact met O-gen. Hans Hubers is onze projectadviseur Energietransitie.