O-gen helpt collectief zonnepanelen aanschaffen
Hoe kan een gemeente energieneutraal worden? Door collectief zonnepanelen op grote daken te plaatsen, bijvoorbeeld op de daken van stallen, kan een overheid in het buitengebied verduurzamen terwijl agrarische ondernemers blijven boeren. In De Glind (gemeente Barneveld) is dat al gelukt. Met hulp van O-gen schaften ondernemers als collectief zonnepanelen aan. Met dit project voor energietransitie weet O-gen partijen te verbinden en de regie zo te voeren, dat gemeenten en gemeenschappen energieneutraal worden en ondernemers een inkomstenstroom erbij krijgen.
Energieneutraal dorp door zonnepanelen
Het dorp De Glind wil energieneutraal zijn. Onder meer door duurzame energieopwekking met zonnepanelen. Om zonnepanelen te plaatsen heb je ruimte nodig. Bij voorkeur ruimte waarvoor je geen landschap of natuur hoeft in te leveren en waar de zon op schijnt. Zoals bestaande daken. De grootste oppervlakten aan dak vind je bij ondernemers en met name bij boeren.
De duurzame kracht van een collectief
Maar hoe stimuleer je als gemeente je ondernemers, organisaties en inwoners zo dat ze (financieel) investeren in het gebruik van duurzame energiebronnen in het buitengebied? De aanschaf van zonnepanelen is een flinke investering. Bovendien moet ook de netbeheerder meewerken om het mogelijk te maken. In De Glind zette Gebiedscoöperatie O-gen in op collectiviteit. Voor alle stakeholders gold namelijk: hoe meer deelnemers, hoe aantrekkelijker het wordt.
Zonnepanelen als verdienmodel
Zonnepanelen zijn een interessant verdienmodel. En voor ondernemers zoals boeren is het prettig om er een inkomstenbron bij te hebben. Hoe meer zonnepanelen er worden geplaatst, hoe lager de kosten van aanschaf en des te hoger de opbrengst. Daarmee wordt de investering eerder terugverdiend en levert het over een langere periode geld op. Zo’n investering is voor een individu niet altijd haalbaar. Maar als collectief wel. Samen kom je verder. En O-gen helpt daarbij.
O-gen in de regierol
Als gebiedsregisseur en onafhankelijke partij verbindt O-gen de stakeholders: de gemeente, ondernemers en de netbeheerder. In De Glind ondersteunde O-gen bij het doen van de SDE-subsidieaanvraag en bij het regelen van de financiering, de verzekeringen en de netverzwaring. Namens de deelnemers heeft O-gen samen met Sparkling Projects gezorgd voor een collectieve aanbesteding en begeleidden we de uitvoering van het project.
Energieneutrale gemeente
Door de aanschaf van zonnepanelen als collectief te doen bereikt de gemeente haar milieudoelstellingen, hebben ondernemers er een inkomstenbron bij en wint de netbeheerder meer duurzame energie in. De Glind schafte dankzij het project ruim 2280 zonnepanelen en dat aantal is groeiende. De deelnemers zijn zelf eigenaar en exploitant van de zonnestroominstallaties. En dat levert heel wat op. In samenwerking met O-gen pakt deze kleine gemeente het groots aan.
Kalverhouder van Dronkelaar vertelt:
“In mijn eentje was het me niet gelukt. Ons bedrijf ligt veel te ver achteraf. Dat had netbeheerder Liander nooit gedaan. Maar omdat we het via O-gen als collectief doen, werd het financieel een stuk aantrekkelijker.”
“Ik wil er wel euro’s mee te verdienen. Als iets geen lor oplevert, dan begin ik er niet aan.”
Manegehouder Antoon Zwanenburg:
“Waarom ik zonnepanelen op het dak heb gelegd? Om geld te verdienen. Er moet brood op de plank komen, zo makkelijk is het!”
“De investering verdien je terug dankzij het subsidiebedrag, doordat je zelf geen energie meer hoeft in te kopen en omdat je daarbovenop ook nog eens energie kunt leveren.”