O-gen Fonds: kweekmachine insecten

Dankzij lening O-gen Fonds ontwikkelen

O-gen Fonds steunt ontwikkeling kweekmachine insecten

Dankzij een lening van € 50.000 van het O-gen Fonds kan Jansen Poultry Equipment uit Barneveld aan de slag met het ontwikkelen van een insecten-kweekmachine. Deze insecten (larven en wormen) zullen worden gebruikt als voer voor pluimvee. En dat is niet alleen goed voor de vogels; deze eiwitbron is goedkoper én duurzamer dan soja. “Een win-win-win-situatie waar we graag aan bijdragen”, volgens Gerard van Santen, directeur van Gebiedscoöperatie O-gen.

Eiwittransitie

Met de innovatieve machine die Jansen Poultry Equipment wil ontwikkelen, kunnen pluimveehouders in de toekomst op het eigen bedrijf voer voor hun dieren kweken. Larven en wormen, die zelf als voedsel groenafval eten, zijn erg eiwitrijk en daarmee een zeer goed alternatief voor soja.

Winst op meerdere vlakken

O-gen Fondsmanager Rob van Arkel is enthousiast: “Als het daadwerkelijk lukt om een goed werkende insecten-kweekmachine te ontwikkelen, dan levert dat veel voordelen op.” Dat begint al met afvalstoffen (de insecten eten groenafval) die worden omgezet naar eiwitten, oftewel circulaire landbouw. Daarmee wordt ook het importeren van een deel van de niet-duurzame soja overbodig. Dat bespaart de pluimveehouder geld en het versterkt de economische positie van de pluimveehouders in dit gebied. Bovendien verwacht men dat de opbrengst van de eieren met deze eiwitbron verbetert. Het scharrelen naar larven en wormen draagt ook bij aan het dierenwelzijn van de kippen. Het is de bedoeling dat het prototype van de kweekmachine wordt geplaatst bij Aeres MBO school in Barneveld. Leerlingen van die school helpen bij het ontwikkelen en onderhouden van de machine. Van Arkel: “Winst op meerdere vlakken, dat is innovatie ten top.”

Lef en financiering

Mede dankzij de lening van het O-gen Fonds van € 50.000 start Jansen Poultry Equipment met de ontwikkeling van de kweekmachine. Technisch directeur Erik den Besten: “Het doel is om uiteindelijk een efficiënt, goed geautomatiseerd en betaalbaar kweeksysteem te hebben.” De praktijk gaat uitwijzen of dat lukt. Van Arkel: “Wij zien de meerwaarde voor dier, pluimveehouder en milieu, dus dat risico durven wij aan. Voor innovatie heb je lef nodig en financiering. En daar kan het O-gen Fonds bij helpen.”

Nog meer O-gen Fonds leningen

De eerste lening van O-gen Fonds werd verstrekt aan Jan de Greef van De Greef Agro Energy. De lening van het O-gen Fonds van €100.000 wordt ingezet voor de bouw van een biogasinstallatie op het bedrijf in Woudenberg.

O-gen Fonds financiert innovatie

Het O-gen Fonds van Gebiedscoöperatie O-gen maakt zich sterk voor een krachtig en vitaal buitengebied. Bij toekomstbestendigheid hoort innovatie. Bedrijven, instelling of burgers met een goed idee voor de ontwikkeling van het buitengebied van de Vallei, Utrechtse Heuvelrug of Kromme Rijnstreek en die dat willen omzetten naar een uitvoerbaar plan, kunnen hiervoor een lening aanvragen bij het O-gen Fonds.

 

Bijschrift bij de foto:
Overhandiging van de O-gen Fonds Cheque bij Jansen Poultry Equipment in Barneveld. V.l.n.r. Didi Dorrestein (wethouder gemeente Barneveld), Eltjo Betlehem (Poultry Expertise Centre), Erik den Besten (Jansen Poultry Equipment) en Gerard van Santen (Gebiedscoöperatie O-gen).