,

Grebbelinie lezing over Mobilisatie

Lezing Mobilisatie Grebbelinie

Lezing Mobilisatie WOII in Bezoekerscentrum Grebbelinie

Op dinsdag 19 november vertelt militair- en politiek historicus Rein Bijkerk tijdens een lezing in het Grebbelinie Bezoekerscentrum over de Mobilisatie van 1939-1940. Wat was de strategische voorbereidingen van het Nederlandse leger op een mogelijke oorlog? Wat waren de kansen voor dat kleine leger dat de landsgrenzen bewaakte? En welke rol speelde de wisseling in het opperbevel, in februari 1940? Kom ook naar deze lezing over de Mobilisatie tijdens WOII, op 19 november in ons Grebbelinie Bezoekerscentrum.

Thema ’80 jaar na de Mobilisatie’

Deze lezing over de Mobilisatie maakt deel uit van de activiteiten van het Bezoekerscentrum Grebbelinie in het kader van ‘80 jaar na de Mobilisatie’. In november staan we stil bij het alarm dat precies tachtig jaar geleden klonk. Gemobiliseerde militairen op de Grebbelinie ontvingen toen scherpe munitie. Er klonken destijds berichten dat er een Duitse aanval ophanden was. Verloven werden ingetrokken, inundaties werden gesteld en Nederland hield haar adem in. Tijdens de lezing over de Mobilisatie worden het beeld van het toenmalige Nederlandse leger én van de Duitse krijgsmacht in die dagen op boeiende wijze ter discussie gesteld.

Voorafgaand aan de lezing kunt u de expositie bekijken waar een kort film draait met unieke gedigitaliseerde beelden over de Mobilisatie in Leusden.

Programma lezing Mobilisatie

19.00 uur – Bezoek expositie
20.00 uur – Lezing Rein Bijkerk (auteur ‘Een korte Oorlog’ (2015) en ‘De oorlog van nu’ (2018))

Aanmelden voor lezing bij Grebbelinie Bezoekerscentrum

U kunt zich aanmelden voor de lezing via de website van het Grebbelinie Bezoekerscentrum.

(foto: Nederlands Instituut voor Militaire Historie)