Kleine windmolens agrariërs
Veel animo voor kleine windmolens onder agrariërs
Onder agrariërs is veel interesse voor windenergie. Dat bleek uit de opkomst bij de informatiebijeenkomst over kleine windmolens op 21 februari in boerderij Fortzicht in Groenekan. Aan de hand van praktijkvoorbeelden werden voor- en nadelen van kleine windmolens op agrarische bedrijven besproken.
Tijdens de bijeenkomst namen Marcel van der Voort (WUR) en Tim van de Kruijs (EAZ) de aanwezigen mee in de wereld van kleine windmolens. Dit zijn molens met een as-hoogte tot 20 meter. Een kleine windmolen heeft de voordelen van windenergie maar veel minder impact op het landschap. Beide sprekers lieten zien dat met een combinatie van zon en wind een bedrijf een stabielere energieproductie realiseert. ‘Hierdoor kunnen bedrijven dan tot zo’n 60% van de energie die ze opwekken meteen zelf verbruiken’, vertelt Van de Kruijs. ‘Met alleen zon blijft dit percentage rond de 30 steken.’ Met een combinatie van wind en zon kan er op een bestaande aansluiting meer elektriciteit geproduceerd worden. Een voordeel want er is geen zwaardere en duurder aansluiting nodig. ‘Slechts op 3% van de tijd geeft een combinatie van zon en wind teveel elektriciteit’, merkt Van der Voort op.
Businesscase kleine windmolen
Voor een goede businesscase is voldoende wind de belangrijkste voorwaarde. Een kleine windmolen moet passen op het bouwblok en passen bij de bedrijfssituatie. Het is maatwerk. Net als bij zon, geldt dat de businesscase voor bedrijven met een verbruik onder de 50.000 kWh eerder sluitend is. Op een kleine windmolen kan SDE-subsidie aangevraagd worden. Hou er wel rekening mee dat er, vanwege deze aanvraag en het feit dat er een vergunning aangevraagd moet worden, minimaal een half jaar zit tussen het moment van aanschaf en de plaatsing.
Extra informatiebijeenkomst agrariërs
Houd www.lami.nl in de gaten of abonneer u op de LaMi-nieuwsbrief via www.lami.nl/contact.
Traject Energieneutrale Melkveehouderij
De informatiebijeenkomst over kleine windmolens is onderdeel van het traject Energieneutrale Melkveehouderij. In Utrecht werken de provincie Utrecht, Gebiedscoöperatie O-gen en Gebiedscommissie Utrecht-West samen met de agrariërs toe naar een energieneutrale melkveesector. De inzet is dat de sector in 2020 een kwart van de elektra verbruikt van 2014. De rest is bespaard of door de sector zelf duurzaam opgewekt.
Het traject Energieneutrale Melkveehouderij maakt deel uit van de Agenda Vitaal Platteland. De provincie Utrecht, Gebiedscoöperatie O-gen en Gebiedscommissie Utrecht-West werken samen aan een krachtig en vitaal landelijk gebied. Waar iedereen nu, maar ook in de toekomst van kan genieten en waar ondernemers blijvend een gezond bedrijf kunnen runnen.
Gebiedscoöperatie O-gen
Gebiedscoöperatie O-gen maakt zich sterk voor een krachtig en vitaal landelijk gebied in de regio Noord-Veluwe, Foodvalley, de Utrechtse Heuvelrug en de Kromme Rijnstreek. O-gen is dé partij die beleid, programma’s, projecten, goede ideeën en financiële mogelijkheden met elkaar verbindt en haalbaar maakt.