,

Cursus Biologische Fruitteelt

Cursus biologische fruitteelt

Dit zijn de succesfactoren bij de teelt van biologische fruit

Alles wat u moet weten als u aan biologische fruitteelt doet of wilt gaan doen wordt u aangeboden in de cursus Biologische Fruitteelt. U krijgt informatie over fruit, de juiste bodem, het gebruik van organische meststoffen, ziektes en plagen, het gebruik van machines, boomstrookbeheer, ondergroei, het sorteren en verkopen van biologisch fruit en wet- en regelgeving. Tijdens de cursus brengt u bezoeken aan meerdere bedrijven waarbij de ondernemers hun kennis en ervaringen van de biologische fruitteelt met u delen.

De cursus wordt georganiseerd door Delphy, Worldwide Expertise for Food & Flowers. Meld u snel aan, want de eerste cursusdag is al op 4 december.

Programma cursus Biologische Fruitteelt

Woensdag 4 december 2019

In de ochtend geven Gerjan Brouwer (Delphy) en Erik Zandink (Skal Biocontrole) een introductie over biologische fruitteelt en vertellen u meer over het wettelijk kader en EU regelgeving. Ze gaan verder in op een gezonde bodem, het bodemleven, het gebruik  van organische meststoffen en laten resultaten zien van demo-proeven van organische mest. De wet- en regelgeving en biologische eisen aan organische meststoffen worden toegelicht. En u hoort van alles over de organisaties in de biologische teelt.

’s Middags bezoekt u het fruitteeltbedrijf van Hans Damen, het fruitteelt- en sorteerbedrijf van Robert Elshof (afzetorganisatie Elshof Organic Fruit) en sorteerbedrijf Stoker Vogelaar in Biddinghuizen.

Datum: woensdag 4 december

Tijdstip: 9.00-17.30 uur

Startlocatie: Delphy kantoor Dronten, De Drieslag 25, 8251 JZ Dronten

 

Woensdag 8 januari 2020

Gerjan Brouwer (Delphy) en Bart Timmermans (Louis Bolk Instituut) vertellen over ziekten & plagen en welke middelenkeuze u hierbij heeft in de biologische teelt. Hoe kunt u anders omgaan met ziekten en plagen? Wat zijn de mogelijkheden voor bestrijding binnen de regelgeving van de biologische fruitteelt. En wat is het laatste onderzoeksnieuws van het Louis Bolk Instituut en WUR (Wageningen University & Research).

’s Middags bezoekt u het fruitteelt- en sorteerbedrijf Boomgaard ter Linde van Tim Moerman en u neemt een kijkje bij fruitteeltbedrijf De Muyehof van Pieter Jans Jansonius.

Datum: 8 januari

Tijdstip: 9.00-17.00 uur

Startlocatie: Boomgaard ter Linde, Oranjezonweg 3a, 4356 EH Oostkapelle

 

Woensdag 12 februari 2020

Deze dag vertellen we over de veranderingen in de teelt van appel en peer, over rassenkeuze en teeltmaatregelen. Gerjan Brouwer en Adri Streef (beide van Delphy) delen hun ervaringen met nieuwe rassen in de biologische fruitteelt zoals de Freya, Natyra, Maribelle, Xenia en Concorde. We gaan in op boomstrookbeheer, machines, ondergroei, klaverbeheer. En u krijgt informatie over bedrijfseconomische berekeningen biologische teelt.

’s Middags brengt u een bezoek aan fruitteeltbedrijf Brokken (3e jaar omschakeling) en fruit- en sorteerbedrijf De Boomgaard van Harrie van den Elzen (BioFruit afzetorganisatie).

Datum: woensdag 12 februari

Tijdstip: 9.00-17.00 uur

Startlocatie: Helicon MBO Geldermalsen, Burgemeester Roozeveld vd Venlaan 7, 4191 PL Geldermalsen

Mei/juni 2020

In mei/juni volgt nog een excursie naar biologische fruitteeltbedrijven. De datum en locatie worden in overleg met de deelnemers vastgesteld.

Kosten cursus Biologische Fruitteelt

De kosten van de cursus zijn € 775,00 (excl. BTW, incl. consumpties, cursusmap, certificaat en bedrijfsbezoeken). Voor medewerkers van bedrijven is subsidie vanuit het Collandfonds mogelijk.

Meer weten of inschrijven?

U kunt zich inschrijven via het inschrijfformulier of mailen naar k.vanraak@delphy.nl.

Wilt u meer informatie over de inhoud, dan kunt u contact opnemen met Gerjan Brouwer via g.brouwer@delphy.nl of 06-53375103. Of kijk op de website van de Fruitacademie.

Ook interessant:

Bij de cursus ‘Ken uw grond‘ leert u meer over hoe de bodem kunt behandelen zodat u kwalitatief het beste uit uw biologische fruit haalt. De cursus vindt plaats op 3 december  in Werkhoven.