Biologische fruitteelt

Biologische fruitteelt is één van de thema’s binnen het project ‘Duurzame Fruitteelt Utrecht’ (DUIT). Het bedrijf Merkens in Werkhoven werkt sinds enkele jaren biologisch. In de praktijk verandert er veel zoals een andere benadering van bodem & bemesting en van ziekten & plagen. Diverse demo’s in DUIT lichten de biologische oplossingen toe.


Uitgebalanceerde grond voor kwaliteitsfruit

Het thema van de bijeenkomst is de bodem: Ken uw grond. Hoe kunt u de bodem op uw bedrijf verbeteren. Doel is om de calciumopname te bevorderen. Sterke vruchten van een actieve bodem. Om de grond te verbeteren, moet je eerst de grond kennen. Van het biologisch appelperceel zijn bodemanalyses genomen en is een bodemscan gemaakt. Dit samen met de ervaring van de teler is gesmeed tot plan waarin gekeken wordt naar verschillende strategieën om de calcium opname te verbeteren. De grond als basis voor kwaliteit.


Bodembijeenkomst biologische fruitteelt

Op dinsdag 3 december bekijken we de bodem in het perceel en gaan we in op de kenmerken en eigenschappen van de grond aan de hand van bodemanalyses en een bodemscan. Wat zijn de sterke en de zwakke kanten? Hoe kunnen we de grond verbeteren en wat is daarvoor nodig? U krijgt praktische kennis als basis voor de teelt van kwaliteitsfruit.

 

Programma
14.45 – Welkom
15.00 – Start bijeenkomst met aandacht voor de percelen en hun ligging; wat vertellen de grondkaarten?
15.30 – Bezoek perceel waarbij we kijken in de grond, profielkuilen op verschillende gedeeltes van het perceel
16.30 – Bodemanalyses en strategieën om de bodem te verbeteren

Sprekers: Gerjan Brouwer van Delphy en Bart Timmermans van het Louis Bolk Instituut

Datum: dinsdag 3 december

Tijdstip: 14.45 – 17.00 uur

Locatie: Jacco Merkens, Molenspoor 3a, Werkhoven

Aanmelden: U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst door een e-mail te sturen naar Karolien van Raak (k.vanraak@delphy.nl).

Ook interessant:

In december 2019 start de cursus Biologische Fruitteelt. Alles wat u moet weten als u aan biologische fruitteelt doet of wilt gaan doen wordt u in deze cursus aangeboden. U krijgt informatie over fruit, de juiste bodem, het gebruik van organische meststoffen, ziektes en plagen, het gebruik van machines, boomstrookbeheer, ondergroei, het sorteren en verkopen van biologisch fruit en wet- en regelgeving. Tijdens de cursus brengt u bezoeken aan meerdere bedrijven waarbij de ondernemers hun kennis en ervaringen van de biologische fruitteelt met u delen.

De cursus wordt georganiseerd door Delphy, Worldwide Expertise for Food & Flowers. Meld u snel aan, want de eerste cursusdag is al op 4 december.