,

Bijeenkomst Agroforestry en Voedselbossen; boeren, bomen en biodiversiteit

Voedselbossen

Op dinsdag 31 maart vindt de bijeenkomst Voedselbossen & Agroforestry in de provincie Utrecht plaats. Deze dag wordt ingegaan op de kansen en mogelijkheden van agroforestry en voedselbossen voor boeren en grondeigenaren.

Voedselbossen en agroforestry staan sinds een aantal jaren in de belangstelling en op kleine – maar groeiende – schaal wordt er in Nederland mee geëxperimenteerd. Voor boeren en tuinders kan het een interessante aanvulling zijn op de bedrijfsvoering. En het draagt bij aan de biodiversiteit op het bedrijf, het vastleggen van koolstof, aantrekkelijker maken van het landschap, betere beschikbaarheid nutriënten, habitat voor nuttige insecten, vogels en zoogdieren.

Ron van Zandbrink van Boerderij Tussen de Hagen, laat zien hoe ze op het bedrijf actief bezig zijn met aanplant van hagen en fruit- en notenbomen en wat de overwegingen zijn om ze aan te planten. Ron Laat zien dat het niet zo ingewikkeld is om te starten met de aanplant van bomen en struiken op een boeren bedrijf.

Tijdens de bijeenkomst is er volop gelegenheid om vragen te stellen over de toepasbaarheid. Aan het eind van de bijeenkomst inventariseren we de wensen en behoeften voor vervolg, bijvoorbeeld het opzetten van een cursus Voedselbossen.

Programma

10.00   Inloop & ontvangst
10.15    Welkom & toelichting op programma
10.30   Agroforestry: wat is het, kansen en mogelijkheden. Evert Prins, Louis Bolk Instituut
11.00    Voedselbossen in Nederland. Wouter van Eck & Isabelle van der Zanden, Stichting voedselbosbouw
11.30    Gastsprekers in gesprek met de zaal
12.00   Toelichting op subsidie Kleine Landschapselementen door de provincie Utrecht
12.15    Lunch
13.00   Rondleiding over Boerderij Tussen de Hagen, Ron van Zandbrink
14.00   Terugblik en inventarisatie voor vervolg
14.30   Afsluiting

Tijd

10.00 – 14.30 uur

Waar
Boerderij Tussen de Hagen
Hessenweg 82
Stoutenburg (bij Leusden)

Kosten
€ 20,- per deelnemer (incl. lunch)

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via de website van de Natuur en Milieu Federatie Utrecht. Vragen over de bijeenkomst kunt u stellen aan Alies van den Berg via a.vanden.berg@nmu.nl of 06 38 080 972.