,

Nacht van de Nacht

Nacht van de nacht

Aandacht voor klimaat, energiebesparing en lichtvervuiling

Op 26 oktober 2019 vindt de Nacht van de Nacht weer plaats. Dit is een landelijk evenement van de Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor het klimaat, energiebesparing en lichtvervuiling.

Activiteiten tijdens deze nacht

Tijdens deze nacht doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting en vinden er allerlei activiteiten plaats. Zo kunt u in de provincie Gelderland op pad met natuurgidsen en boswachters, klimmen door de bomen, varen op de Berkel en natuurlijk heel veel sterren kijken. Bekijk hier welke activiteiten plaatsvinden.

Lichtvervuiling in het donker

Nederland is een van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land oplicht door de grote hoeveelheid kunstlicht. Al dit overvloedige licht wordt lichtvervuiling genoemd. Lichtvervuiling komt op veel plekken voor. Denk aan verlichting van sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen, garages, kassen, monumenten en reclameborden die de hele nacht branden.

Door verlichting in de avond en nacht kunnen wij langer actief zijn (werken, sporten en uitgaan) en voelen wij ons veiliger. Maar het heeft ook een keerzijde. Zo’n twee derde van de wereldbevolking leeft in gebieden waar de kunstmatige verlichting sterker is dan de natuurlijke verlichting. Voor Europa is dit zelfs 99%. Nederland spant de kroon en is één van de meest verlichte landen ter wereld. Echte duisternis wordt steeds zeldzamer. Normaal gesproken zijn er ‘s nachts zo’n 2500 sterren met het blote oog zichtbaar, in de steden zijn dat er slechts enkele.

Gebiedscoöperatie O-gen maakt zich sterk voor een evenwichtige natuur en vitaal landschap en steunt daarom dit initiatief.

 

Volgend jaar weer

In 2020 vindt de Nacht van de Nacht plaats op zaterdag 24 oktober.

 

Lichtvervuiling - nacht van de nacht

Lichtvervuiling