Maakt u voedselproducten voor de lokale markt in de provincie Utrecht? En bent u toe aan volgende stappen daarin? Of staat u aan het begin van het traject om producten te gaan ontwikkelen en bent u benieuwd wat daar allemaal bij komt kijken? Schrijf u dan nu in voor de eerste van onze drie leergangen ‘Wat speelt er in de markt?’ op dinsdag 28 januari 2020 in Abcoude. Wij gaan helpen bij het beter te presteren op de lokale voedselmarkt.

Wat kunt u verwachten?
Onder begeleiding van experts kunt u marktkennis vergroten. Je krijgt inzicht in de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de verschillende productcategorieën. Waar zitten de groeimogelijkheden? Kaas, yoghurt, kleinfruit of juist hele andere producten? We laten je zien hoe het proces van productontwikkeling er uit ziet, hoe groot de markt voor lokale producten in Utrecht eigenlijk is. En hoe u als ondernemer en voedselproducent stappen kunt zetten om succesvol te kunnen leveren aan winkels, horeca en zorginstellingen. Uiteraard ontmoet u collega ondernemers die met dezelfde dingen bezig zijn en uw netwerk uitbreiden.

Programma

19.45 uur: Inloop met koffie en thee bij Anna Haen, Gein Zuid 23a, Abcoude

20.00 uur: Welkom en kennismaking door Sandra van Kampen (project Lokaal Voedsel Utrecht). Korte introductie door Henno Hak, boer bij Anna’s Hoeve en medeoprichter van Groene Hart Coöperatie

20.15 uur: Wat speelt er in de markt? Inleiding over food trends, marktontwikkelingen en kerncijfers (in retail) door food marketeer Albert de Hollander

21.00 uur: Waar sta jij zelf? Workshop productontwikkeling door food marketeer Albert de Hollander en voedselmakelaar Linette Mak (Lokaal Voedsel Utrecht) met uitleg over de 17 stappen binnen New Product Development (NPD). Welke stappen heb je al doorlopen voor jouw (nieuwe) product? Welke stappen moet je nog doorlopen? Wat lukt zelf en waar heb je hulp bij nodig?

21.45 uur: Afsluiting en vervolg

De avond staat onder leiding van Sandra van Kampen en Linette Mak.

Makers ondersteunen op weg naar onderscheidende producten
De leergang ‘Wat speelt er in de markt?’ maakt deel uit van een serie van drie avonden, waarin we producenten uit de provincie Utrecht willen ondersteunen in de ontwikkeling van onderscheidende producten voor de regionale markt.

De onderwerpen die op de drie avonden aan bod komen zijn:

  • Wat speelt er in de markt? Doel: marktkennis vergroten en inzicht bieden in productontwikkeling. 28 januari 2020, Anna Haen in Abcoude
  • Hoe ontwikkel je een onderscheidend product? Doel: inzicht bieden hoe je een onderscheidend product ontwikkelt qua look & feel (met extra aandacht voor verpakking & etikettering). 17 maart 2020, Het Lokaal in Amersfoort
  • Hoe vertel je jouw verhaal? Doel: vermarkten (storytelling/pitchen) met uitleg en oefeningen hoe je welk deel van jouw verhaal vertelt. 12 mei 2020, restaurant in de stad Utrecht

Deelnemen
Deelname aan deze serie van drie leergangen is gratis. Wel vragen we commitment om met het onderwerp productontwikkeling aan de slag te gaan, kennis en ervaringen te delen, de voortgang te monitoren én alle drie de bijeenkomsten mee te doen. We werken in een groep van 15-25 mensen, dus er is veel aandacht voor jouw eigen leerproces.

Opgeven kan bij linette@lokaalvoedsel-utrecht.nu. Ook voor meer informatie kun je bij haar terecht, telefoon 06 27026075.

Organisatie
De organisatie van deze drie leergangen is in handen van de proeftuin ‘Lokaal Voedsel Utrecht’ (LVU), een initiatief van LEADER Weidse Veenweiden en LEADER Utrecht-Oost. Dit project wil aanbieders en afnemers van lokaal voedsel in de provincie Utrecht helpen bij het verstevigen van het marktsegment voor lokaal voedsel bij retail, zorginstellingen en in de horeca. In de proeftuin LVU brengen we aanbod en afzet bij elkaar, leren we van wat wel en niet werkt, delen we kennis en werken we aan verdieping. Zo hopen we een vliegwiel te creëren en de markt voor regionaal voedsel in Utrecht een extra boost te geven. Geen nieuw initiatief dus, maar een versterking en opschaling van de goede stappen die er in deze mooie regio al genomen zijn. Deze leergangen vinden plaats in samenwerking met de boerencoöperatie Local2Local.

Foto: Barbara Vergeer