Excursie agroforestry voedselbossen

Biologische fruitteelt

25 september: excursie agroforestry / voedselbossen

Wilt u meer weten over voedselbossen? Meld u dan aan voor de excursie agroforestry/voedselbossen van Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). De NMU nodigt alle boeren en geïnteresseerden uit de provincie Utrecht uit om op 25 september deel te nemen aan de excursie. Tijdens de excursie wordt een bezoek gebracht aan Boer-In-Natuur en Fruitzforlive in Brabant waar bomen zijn opgenomen in het bedrijfsmodel. Tijdens de excursie wordt ingegaan op de toepassingen van bomen in de landbouw en de bijbehorende vraagstukken.

De Natuur en Milieufederatie Utrecht organiseert een excursie over agroforestry/voedselbossen voor boeren en geïnteresseerden uit de provincie Utrecht. We gaan op bezoek bij Boer-In-Natuur en Fruitzforlive in Brabant. Hier zijn bomen opgenomen in het bedrijfsmodel. We bespreken de mogelijke toepassingen van bomen in de landbouw en de vraagstukken die daarbij horen.

Boer-In-Natuur

Boer-In-Natuur wil landbouw en natuur samenbrengen. Ze boeren op landbouwgrond en natuur. Ze hopen een hoge productie te gaan combineren met een hoge biodiversiteit, een lage input, en met verwerking (van onbekende teelten) een hogere toegevoegde waarde te realiseren, en na 5 jaar een redelijk inkomen. Ze combineren melkveehouderij, verzuiveling en streekafzet, met agroforestry/voedselboslandschap. Het landschap bestaat uit:

– Heggenlandschap, met lange smalle percelen tussen voedsel producerende heggen.
– Galerijteelt, met een beperkt aantal hogere bomen in rijen waaronder akkerbouw mogelijk blijft.
– Voedselbos, met hoge aantallen struiken en een mobiel kippenhok op de rijpaden.

Fruitzforlife

We gaan op bezoek bij het demonstratieproject Fruithof de Brand. Fruithof de Brand is de realisatie van een droom om zelfvoorzienend te leven en om biologische groenten, fruit en noten uit eigen tuin te oogsten. Het is nu een bijzonder eetbaar landschap van 1,2 ha met grote moestuin, agroforestry, voedselbos en unieke collectie fruitsoorten.

Programma

10.00 Vertrek uit Utrecht (locatie en vervoer n.t.b.)
11.00 Bezoek bij Boer-In-Natuur
13.00 Lunch -biosoep van Fruitzforlive
13.30 Bezoek Fruitzforlive
15.00 Vertrek naar Utrecht

Aanmelden

Aanmelden kan bij Alies van den Berg via a.vanden.berg@nmu.nl

De NMU draagt graag bij aan de verdere ontwikkeling van agroforestry/ voedselbosbouw in de provincie Utrecht.

Meer informatie: www.lami.nl