O-gen Fonds geeft lening voor kweekmachine voor insecten

O-gen Fonds geeft lening voor insecten-kweekmachine

Dankzij een lening van € 50.000 van het O-gen Fonds kan Jansen Poultry Equipment uit Barneveld verder aan de slag met het ontwikkelen van een kweekmachine voor insecten. Deze insecten (larven en wormen) zullen onder meer worden gebruikt als voer voor pluimvee. En dat is niet alleen goed voor de vogels; deze eiwitbron is goedkoper én duurzamer dan soja. “Een win-win-win-situatie waar we graag aan bijdragen,” volgens Gerard van Santen, directeur van Gebiedscoöperatie O-gen.

Insecten als kippenvoer

Met de innovatieve machine die Jansen Poultry Equipment ontwikkelt, kunnen pluimveehouders in de toekomst op het eigen bedrijf voer voor hun dieren kweken. Larven en wormen zijn erg eiwitrijk en daarmee een zeer goed alternatief voor soja.

Innovatie met winst op meerdere vlakken

O-gen Fondsmanager Rob van Arkel is enthousiast: “Als het daadwerkelijk lukt om een goed werkende insecten-kweekmachine te ontwikkelen, dan levert dat veel voordelen op. Dat begint er al mee dat de insecten groenafval eten en omzetten naar eiwitten, oftewel circulaire landbouw. Daarmee wordt het importeren van een deel van de niet-duurzame soja overbodig. Dat bespaart de pluimveehouder geld en het versterkt de economische positie van de pluimveehouders in dit gebied.”

Het scharrelen naar larven en wormen draagt bovendien bij aan het dierenwelzijn van de kippen. En men verwacht dat de opbrengst van de eieren met deze eiwitbron verbetert.

Lening O-gen Fonds geeft kweekmachine insecten stroomversnelling

Erik den Besten, technisch directeur van Jansen Poultry Equipment: “Dankzij de lening van het O-gen Fonds komt de ontwikkeling van de kweekmachine in een stroomversnelling. Het doel is om uiteindelijk een efficiënt, goed geautomatiseerd en betaalbaar kweeksysteem te hebben.” De praktijk gaat binnenkort uitwijzen of dat lukt. Begin 2020 gaan de eerste studenten van het Aeres MBO in Barneveld aan de slag met de machines. Een mooie combinatie van praktijk en onderwijs. Van Arkel: “Winst op meerdere vlakken, dat is innovatie ten top”.

Innovatie vraagt om lef en financiering

O-gen Fondsmanager Van Arkel legt uit waarom O-gen Fonds de risicodragende lening verstrekt voor de ontwikkeling van de kweekmachine voor insecten: “Wij zien een meerwaarde voor zowel dier, pluimveehouder en milieu, dus dat risico durven wij aan. Bij innovatie heb je lef nodig en financiering. En daar kan het O-gen Fonds bij helpen.”

 

Nog meer O-gen Fonds leningen

De eerste lening van O-gen Fonds werd verstrekt aan Jan de Greef van De Greef Agro Energy. De lening van het O-gen Fonds van €100.000 wordt ingezet voor de bouw van een biogasinstallatie op het bedrijf in Woudenberg.

Goed idee?

Heeft u ook een innovatief idee voor de ontwikkeling van het buitengebied? Wat bijdraagt aan de leefbaarheid en/of de economische groei van de Vallei, Utrechtse Heuvelrug of Kromme Rijnstreek? En heeft u financiering nodig om uw plan realiseerbaar te maken? Neem dan contact met ons op via (033) 277 63 90 of stuur een bericht.