,

Online LEADER-café ‘Voedsel van dichtbij: dat smaakt naar meer?!’

Steeds meer mensen kopen de afgelopen weken voedsel van producenten uit de buurt. We zijn meer boodschappen voor elkaar gaan doen en zijn ons meer verbonden gaan voelen met de lokale producenten. Deze producenten spelen daar goed op in en komen met creatieve ideeën.

Maar ze staan ook voor twee uitdagingen. De eerste is een rendabele distributie met een redelijke prijs voor consument en eerlijke prijs voor de producent. De tweede is het organiseren van een flexibele verwerkingscapaciteit. Biedt de grotere belangstelling ook kansen om daar oplossingen voor te vinden? En welke actieve rol kunnen consumenten daar in spelen?

In het online café vertelt Marianne Karstens ons over de ontwikkelingen en initiatieven rond lokaal voedsel die ze in het kader van het LEADER-samenwerkingsproject Lokaal Voedsel Utrecht tegenkomt. Ook zie je twee inspirerende voorbeelden en gaan we samen aan de slag met het bedenken van creatieve oplossingen voor de uitdagingen van nu!

Dus: heb jij ook lokaal voedsel (her)ontdekt? Heb je ideeën over hoe die producten bij jou thuis kunnen komen? Of ben je producent en zit je zelf ook met die uitdagingen? Of heb je daar iets op gevonden? Doe dan mee met het online LEADER-café op 18 juni 2020 en meld je dan nu aan!

Programma

19.30 uur – Online inloop – zorg voor je eigen kopje koffie of thee!

20.00 uur – Welkom door LEADER-coördinator Maike van der Maat
– Wie zitten er in de zaal?
– Het hoe en waarom van dit café
– LEADER in vogelvlucht

20.10 uur – Inspiratie
– Hoe geven we lokaal voedsel in onze provincie een boost?
– Marianne Karstens van het project Lokaal Voedsel Utrecht vertelt over de laatste ontwikkelingen en hoe ze er op inspelen om lokaal voedsel een boost te geven
– Ptthee: een uniek theekransje!
– Matthijs Westerwoudt van ptthee vertelt over hoe zij thee op locatie gaan verwerken in een mobiele droog- en verwerkingsmachine
– Locals Utrecht
– Josse Haarhuis is mede-initiatiefnemer van Locals Utrecht die in deze coronatijd #supportyourlocals-pakketten hebben samengesteld met producten van producenten uit Utrecht

20.40 uur – Op zoek naar creatieve oplossingen!
Kunnen we met elkaar iets bedenken en misschien ook gaan uitproberen?

21.00 uur – Afsluiting, borrel, netwerken…
De verbinding blijft tot 21:30 uur open om nog even na te praten.

Wanneer en waar?

Datum:       Donderdagavond 18 juni 2020
Tijd:             20.00-21.00 uur (‘inloop’ vanaf 19.30 uur)
Locatie:      Thuis!
Platform:    ZOOM
Deelname: gratis maar niet vrijblijvend, denk en doe vooral mee!


Wie zijn de sprekers?

Marianne Karstens
Marianne is een gedreven (food)professional met een passie voor voeding, gastvrijheid en gedrag. Ze werkt samen met chefs, boeren, (food) professionals, bestuurders en ambtenaren aan het in beweging brengen van de samenleving, het bedrijfsleven en de overheid om gezonde en duurzame (voedsel) keuzes te maken. Ze leidt het project Lokaal Voedsel Utrecht, een LEADER-samenwerkingsproject.

Matthijs Westerwoudt
Matthijs is samen met Daan van Diepen op zoek gegaan naar manieren om de biodiversiteit te stimuleren. Het resultaat is ptthee: een biologische kruidenthee van eigen bodem waarmee ze laten zien dat een kwaliteitsproduct en natuurherstel goed samengaan! Als duurzame startende ondernemers wonnen zij in 2019 de ASN Bank Wereldprijs.

Josse Haarhuis
Josse is een van de “buitenvarkensboeren” van  Buitengewone Varkens. In onder andere Maarssen, Houten op landgoed Zuylenstein laat hij varkens wroeten, scharrelen en luieren op akkers, in bossen en weilanden. Doel is om de consument bewust te maken en te motiveren minder maar beter vlees te kopen. Voor klanten en horeca stellen ze vleespakketten samen waarbij het hele varken wordt gebruikt. De logistiek doen de boeren en verzorgers zelf.

Hoe werkt het?

Interactieve bijeenkomst
Het doel van het LEADER-café is niet alleen informatie te geven maar vooral ook om met elkaar en met de pitchers mee te denken over nieuwe ideeën voor het platteland van Utrecht. Het is dus een interactieve bijeenkomst! Tijdens het café kun je na elke spreker vragen stellen door je hand op te steken. Tijdens de verhalen van de sprekers en pitchers is het niet mogelijk om anderen een berichtje te sturen maar voor en na het café is dat wel mogelijk.

Aanmelden noodzakelijk!
Het aantal deelnemers is beperkt dus meld je aan via de link hierboven. Je krijgt dan van ons de link naar het LEADER-café toegestuurd. Vermeld bij je aanmelding je naam, organisatie en plaats en geef aan waarom je mee wil doen aan het LEADER-café.

Privacy
Het café wordt niet bewaard en de mogelijkheid om het op te nemen wordt voor alle deelnemers uitgeschakeld. De gegevens die je verstrekt bij aanmelding, gebruiken we alleen om je toe te laten tot het café en om je na afloop eventueel een terugkoppeling te sturen. Tijdens de meeting is je naam zichtbaar voor anderen zodat je elkaar na afloop ook even aan kunt spreken.

Technische ondersteuning vooraf
Vóór het café kun je ons telefonisch bereiken voor technische ondersteuning. Dat kan van 19.30 tot 20.00 uur. Na aanmelding krijg je van ons het nummer waar je ons daarvoor op kunt bereiken.

Kun je niet wachten? Beluister vast de podcast!
Sandra van Kampen maakte voor Lokaal Voedsel Utrecht twee podcasts Utrechts VOER: twee mooie uitzendingen over hoe twee verschillende producenten omgaan met deze tijd en welke nieuwe inzichten dit brengt. Je kunt de podcasts vinden via deze link.

Dit online LEADER-café wordt georganiseerd door LEADER Weidse Veenweiden en LEADER Utrecht-Oost