O-gen in vakjury Gilbertgaard

O-gen in de vakjury voor inrichting van de Gilbertgaard

Gebiedscoöperatie O-gen is gevraagd om in de vakjury te zitten, die bepaald welk ontwerp voor de nieuwe inrichting van het gebied Gilbertgaard wint. Stichting Gilbert van Schoonbeke in Veenendaal streeft een duurzame ontwikkeling voor het gebied na. Waarbij Gilbertgaard een ontmoetingsplaats wordt met een rijke biodiversiteit, die stadslandbouw en recreatieve mogelijkheden combineert.

Herontdekking van natuur en welbevinden

De werkgroep ‘Schoon Gilbert’ heeft 7 landschapsarchitecten geselecteerd in de regio Food Valley en regio Antwerpen. Bij de wensen voor het ontwerp is het centrale thema het creëren van een ontmoetingsplaats met een rijke biodiversiteit, waarbij stadslandbouw gecombineerd wordt met recreatieve mogelijkheden (zoals wandelpaden). Zodat er een gebied ontstaat waar de mens de natuur ontmoet en de betekenis daarvan voor zijn gezondheid en welbevinden (her)ontdekt. Gerard van Santen, directeur van O-gen, zit in de vakjury die de plannen voor de inrichting van de Gilbertgaard beoordeelt. De prijs wordt op 13 september 2019 uitgereikt.

Gilbertjaar 2019

In 2019 is het 500 jaar geleden dat Gilbert van Schoonbeke werd geboren. Gilbert was een stedenbouwer en ondernemer uit België. Voor de uitbreiding van Antwerpen had hij turf nodig. Die turf haalde hij in de Gelderse Vallei, zo gaat het verhaal. En zo was hij mede van invloed op het ontstaan van Veenendaal. Van Schoonbeke was zijn tijd ver vooruit. In zijn korte leven – hij werd slechts 37 jaar oud – bereikte hij veel. Hij bouwde niet alleen Antwerpen, hij brouwde ook bier. Hij was een ondernemer en vernieuwer en daarmee een prachtig voorbeeldfiguur voor Veenendaal.

Stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal
Het Gilbertjaar2019 in Veenendaal is een initiatief van de Stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal.