100.000 bomen en struiken in Gelderland. Doe mee en plant!

100.000 bomen en struiken in Gelderland. Doe mee en plant!

De provincie Gelderland heeft de ambitie uitgesproken om vanaf 2050 energieneutraal te zijn. Eén van de maatregelen om dit te realiseren is de extra aanplant van bomen en struiken. Gelderland wil samen de eerste stap zetten naar een energieneutrale provincie en zorgen voor de aanplant van ten minste 100.000 bomen en struiken aankomend plantseizoen.

Sterker landschap, hogere biodiversiteit

Het doel is om naast extra CO2 vastlegging ook de landschapsstructuren te versterken en de biodiversiteit te verhogen. Met een aantal acties worden de aanplant van lijnvormige elementen in het landschap, zoals houtsingels, bijenhaag, patrijzenhaag, struweelhaag en knip- en scheerheg gestimuleerd. Daarnaast wil Gelderland meer schaduwbomen terug in het landschap. Dit kan met de aanplant van bomenrijen, boomgroepen of solitaire bomen in of naast het weiland. Daarom start Gelderland met het planten van 100.000 bomen struiken in de provincie.

Hoe werkt het?

De 100.000 bomen en struiken worden aangeplant door middel van drie regio gebonden acties, te weten: herstel coulisselandschap Achterhoek, heggen en hagen in het Rivierengebied en herstel houtsingels op de Veluwe. Er start provinciaal een actie voor de aanplant van schaduwbomen en er komen regionale informatiebijeenkomsten.

O-gen maakt zich sterk voor een krachtig en vitaal landschap regio de Vallei, Heuvelrug en Kromme Rijnstreek en kan zich erg goed vinden in het plan van de provincie.

Lees meer over de acties op https://landschapsbeheergelderland.nl/100-000-bomen-en-struiken/

 

Bron: Stichting Landschapsbeheer Gelderland