Vrijkomende Agrarische Bebouwing.
Vrijkomende Agrarische Bebouwing op platteland
Wekelijks stoppen er agrarische bedrijven en komen stallen en schuren leeg te staan. We spreken dan van Vrijkomende Agrarische Bebouwing, oftewel VAB. Deze leegstand op het platteland kan op termijn allerlei vraagstukken opleveren met betrekking tot ruimtelijke kwaliteit, economische vitaliteit en leefbaarheid.
Risico leegstand omvormen naar kans
Leegstand van agrarische opstallen leidt tot verrommeling en geeft risico op illegaal gebruik en ondermijning. Maar als we het goed aanpakken geeft VAB juist een kans op andere functies in het buitengebied. Bijvoorbeeld wonen, recreatie, energieopwekking en nieuwe economische ontwikkelingen.
VAB is vraagstuk voor veel partijen
Gebiedscoöperatie O-gen coördineert voor de regio’s Amersfoort en Foodvalley (15 gemeenten) een breed programma waarin wordt samengewerkt aan het omgaan met het complexe vraagstuk van Vrijgekomen Agrarische Bebouwing (VAB). Bij het VAB-vraagstuk zijn vele partijen betrokken; naast boeren zijn dit ook banken, adviseurs, provincie en gemeenten. Eigenlijk hebben alle organisaties die het erf van de boer betreden te maken met de vraagstukken rond Vrijgekomen Agrarische Bebouwing.
Omgaan met Vrijkomende Agrarische Bebouwing
Met het VAB-programma lopen de regio’s Amersfoort en Foodvalley voorop in Nederland als broedkamer voor nieuwe oplossingen: experimenten, het uitwisselen van sloopmeters over gemeentegrenzen heen, omgaan met fiscale aspecten, kennis ontwikkelen en delen in een VAB-platform of omgaan met circulaire randvoorwaarden bij vergunningen. Wilt u weten wat er mogelijk is en waar rekening mee moet worden houden als het gaat om Vrijkomende Agrarische Bebouwing? Lees hier het Strategiedocument (PDF) met als programmadoelen: sneller, slimmer, efficiënter.
Meedoen
Wilt u meer weten over het programma rond Vrijgekomen Agrarische Bebouwing (VAB), neem dan contact op met Rob van Arkel of Hans Hubers.
[related_posts_by_tax title=”Ook interessant” posts_per_page=”3″]