Duurzame warmteopslag monumentale boerderij

Duurzame warmteopslag bij monumentale boerderij

Duurzame warmteopslag, hoe regel je dat in het geval van een monumentale boerderij? Om nog CO2-neutraler te zijn onderzoeken de eigenaren van de Cothense B&B en vergaderlocatie De Nachtdijk de mogelijkheden voor warmteopslag in de lege mestputten van de voormalige boerderij. Nu er geen koeien meer op de boerderij zijn, willen de eigenaren de lege ruimte van de mestkelder op een duurzame manier benutten. Zodat het bedrijf in haar nieuwe vorm zo klimaatneutraal mogelijk is. Omdat het om een monument gaat gelden er strenge regels voor wat je wel en niet mag doen.

LEADER-subsidie voor duurzame warmteopslag monument

De eigenaren willen de oude mestkelders, inhoud zo’n 600 kubieke meter, benutten om warmte in op te slaan. Warmte die ze dan weer kunnen gebruiken in koudere periodes. Dat is duurzaam en klimaatneutraal. De subsidie van het Europese programma LEADER wordt ingezet om experts te laten onderzoeken wat de beste methode is voor deze duurzaamheidsmaatregel in het geval van een monument, zoals deze boerderij. Hoe kan de warmte het best bewaard worden? Door de kelders te vullen met water, zand, zout of misschien iets heel anders? Hoe krijg je de warmte in de mestput en hoe krijg je de warmte er op een later moment weer uit? De kennis die bij dit project wordt opgedaan over warmteopslag bij een monumentale boerderij wordt ook beschikbaar gesteld aan andere ondernemers.

Duurzaam idee?

Heeft u ook een goed idee voor een duurzame energievoorziening op het platteland en zoekt u subsidie? Lees dan hier verder over LEADER.

O-gen Fonds

Heeft u een vernieuwend idee dat bijdraagt aan de ontwikkeling van een krachtig en vitaal buitengebied in de Vallei, Utrechtse Heuvelrug of Kromme Rijnstreek? Dan kan het O-gen Fonds u wellicht helpen. Het O-gen Fonds stimuleert zulke ideeën door het verstrekken van een risicodragende lening.