focus op

O-gen in Grand Café Open voor het landelijk gebied

Geplaatst op 22-01-2018

Vrijdag 19 januari opende Gebiedscoöperatie O-gen haar deuren voor leden en niet-leden, om kennis te maken met de nieuwe locatie in Renswoude en de plannen voor 2018. In het O-gen Open Grand Café werd duidelijk dat O-gen met het Grebbelinie Bezoekerscentrum en De Grebbelounge op dezelfde locatie vol ambitie werkt aan het samen brengen van ondernemers, inwoners, innovaties en ontwikkelingen op het platteland.

Zichtbaar in het ondernemen

Een droom is uitgekomen zegt Gerard van Santen met pret o-gen, directeur van O-gen. Het gebouw op het Fort aan de Buursteeg staat en het bruist van de activiteit. De ideeën voor het gebied komen los en de uitvoering van projecten is in volle gang. Zichtbaar zijn in het ondernemen met en door iedereen die vooruit wil komen: ‘Zo heb ik mij het voorgesteld en het is fantastisch om te zien dat het ook zo werkt’, zegt Gerard. Dat zien de 80 cafégasten terug in het jaaroverzicht 2017. Daarmee is het eerste grand café van start gegaan.

Directeur Gerard van Santen overhandigt een Grebbelinie paspoort aan Utrechtse gedeputeerde Mirjam Maasdam.

O-gen Open in 2018

Gebiedscoöperatie O-gen staat voor een mooi en sterk buitengebied in de Gelderse Vallei, Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijnstreek. Met 250 leden werkt O-gen aan de toekomst van de landbouw, energietransitie, leefbaarheid in de kleine kernen, nieuwe natuur, snel internet in het buitengebied en de beleving van de Grebbelinie. ‘In 2018 gaan we hier mee door onder de noemer O-gen Open. In het O-gen Open Café ontmoeten leden elkaar met een hapje, drankje en een praatje, en onze innovatiemakelaars zoeken in het gebied naar innovaties en initiatieven. Ook willen we transparanter worden in onze projectuitvoering en leden blijven ondersteunen in het behouden van resultaten.’ Aldus de O-gen voorman.

O-gen Fonds voor ontwikkeling en innovaties in het landelijk gebied

Het Grebbelinie Bezoekerscentrum, waar O-gen ook kantoor houdt, is een knooppunt waarin we druk zijn met veel initiatiefnemers om ze een duwtje te geven, te ondersteunen en te helpen met volgende stap. Dat kunnen kleine zetjes zijn, maar ook grote stappen in grotere projecten. Het O-gen Fonds gaat hierbij helpen. O-gen stelt een groot deel van het eigen vermogen beschikbaar voor projecten die bijdragen aan de leefbaarheid en/of economische groei in ons buitengebied. Iedereen kan een aanvraag indienen, maar er zijn wel een aantal spelregels. Deze kunt u lezen via www.o-gen.nl/o-gen-fonds. Eind maart volgt er een O-gen Open Café rond financiering, waarin meer wordt verteld over het O-gen Fonds.

Het O-gen Open Grand Café is de grote versie van het O-gen Open Café waarmee onlangs een start is gemaakt. Maandelijks komen leden en niet-leden samen in een pop up café, steeds op nieuwe locatie in het werkgebied. Ideeën voor het platteland worden hier geopperd en jongeren, studenten worden gemixt met overheden, bedrijven en ondernemers. De eerste stageplaatsen, werkplekken en coaching afspraken zijn al gevonden.