focus op

Veel innovatieve en goede ideeën in eerste O-gen Open Café

Geplaatst op 23-11-2017

Afgelopen dinsdag 14 november ging het eerste O-gen Open Café van start. Ruim 40 leden en gebiedspartijen bespraken samen innovaties en goede ideeën voor ons buitengebied en maakten plannen om deze ideeën ook echt tot ontwikkeling te krijgen.

Goede ideeën op de achterkant van een bierviltje

Om 15.30 uur gingen de cafédeuren van het clubhuis aan de Buursteeg in Renswoude open. Bij binnenkomst ontvingen de gasten drie bierviltjes, met daarbij de opdracht om hun idee voor het buitengebied op te schrijven, waarnaar ze opzoek zijn en wat ze te bieden hebben (naam en expertise). Tijdens de koffie stopten de gasten de bierviltjes per categorie in drie vaten.

Foto Willem van Leuveren, beeldbank.o-gen.nl

Marieke Reijneker, leden en communicatie bij O-gen, opende het eerste café met een korte toelichting op de droom voor O-gen: samen sterk ondernemen. In de komende jaren wil O-gen, onder andere met caféontmoetingen, leden verbinden en innovatieve en goede ideeën ontwikkelen (lees meer). Daarna nam Kees Haalboom de tap over en vertelde hoe hij met Restaurant Grebbelounge een nieuwe weg is ingeslagen. Samen met het bezoekerscentrum en O-gen wil hij een clubhuis aan de Buursteeg creëren, onder andere door leden van O-gen 10% korting aan te bieden.

Foto Willem van Leuveren, beeldbank.o-gen.nl

Energie, bijenlinten, voedselbossen en natuurinclusieve landbouw

Onder begeleiding van innovatiemakelaars Wicha Benus en Saskia Kemperman, gingen de gasten vervolgens uiteen. Aan vier stamtafels tapten zij de verschillende ideeën uit de vaten en koppelde deze aan het vraag (‘ik ben op zoek naar’) en aanbod (‘ik heb te bieden’) op de muur. Vervolgens zijn innovaties en goede ideeën voor het buitengebied gedeeld. Deze zijn uitgewerkt en onderverdeeld in vijf categorieën: netwerk, energie, natuurinclusief, korte ketens en circulaire economie. Klik hier voor een overzicht van de opgehaalde ideeën.

Zeker op het gebied van natuurinclusief en energie zijn veel ideeën binnengekomen. Het thema energie krijgt daarom een rol in de Gebiedsraad (ledenraad) van O-gen op vrijdag 8 december 2017. Ook het thema natuurinclusief staat hoog op de agenda van O-gen. In de komende tijd kijken de innovatiemakelaars hoe leden hier actief in zijn en bij betrokken kunnen worden. Overige vragen worden één op één gekoppeld aan de juiste mensen, organisaties en/of teruggekoppeld in de komende nieuwsbrief.

Na afloop was er in de Grebbelounge de gelegenheid om met een fluitje bier of glas wijn in de hand na te praten en een nieuw netwerk te ontmoeten.

Foto Willem van Leuveren, beeldbank.o-gen.nl

O-gen Open Café reist door het buitengebied

Vanaf 14 november reist het O-gen Open Café door het buitengebied van de Gelderse Vallei, Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijnstreek. Het is dé plek om ideeën en kennis te delen, anderen te inspireren, elkaar te ontmoeten en samen plannen te maken voor een mooi en sterk buitengebied. Iedere tweede dinsdag van de maand, staat de deur open voor leden en introducés. Telkens met wisselende thema’s, locaties en O-gen leden achter de tap. De café-eigenaar bepaalt het thema en de locatie. Ben jij lid van O-gen en heb jij interesse om een volgend café te hosten? Laat dit weten aan Marieke Reijneker via m.reijneker@o-gen.nl.

Tot ziens in het volgende café op dinsdagavond 12 december over young professionals in het landelijk gebied. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.