Op dinsdag 19 november vertelt militair- en politiek historicus Rein Bijkerk in het Grebbelinie Bezoekerscentrum over de mobilisatie van 1939-1940 en de strategische voorbereidingen van het Nederlandse leger op een mogelijke oorlog. Wat waren de kansen voor het kleine leger dat de landsgrenzen bewaakte? En welke rol speelde de wisseling in het opperbevel in februari 1940?

Thema ’80 jaar na de mobilisatie’
De lezing maakt deel uit van de activiteiten van het bezoekerscentrum in het kader van ‘80 jaar na de mobilisatie’. In november staan we stil bij het alarm dat precies tachtig jaar geleden klonk. Gemobiliseerde militairen op de Grebbelinie ontvingen toen scherpe munitie. Ook klonken er destijds berichten dat er een Duitse aanval ophanden was. Verloven werden ingetrokken, inundaties werden gesteld en Nederland hield haar adem in. In de lezing worden het beeld van zowel het toenmalige Nederlandse leger als van de Duitse krijgsmacht die dagen op boeiende wijze ter discussie gesteld.

Voorafgaand aan de lezing kunt u de expositie bekijken waar een kort film draait met unieke gedigitaliseerde beelden over de mobilisatie in Leusden.

Programma
19.00 uur – Bezoek expositie
20.00 uur – Lezing Rein Bijkerk (auteur ‘Een korte Oorlog’ (2015) en ‘De oorlog van nu’ (2018))

Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor de lezing via de website van het Grebbelinie Bezoekerscentrum.

(foto: Nederlands Instituut voor Militaire Historie)