focus op

Leden O-gen op excursie: inspiratie, innovatie en ontwikkeling

Geplaatst op 18-09-2017

De O-gen ledenexcursies 2017 zitten er weer op! In de afgelopen twee weken gingen we met ruim 90 leden en betrokkenen in drie verschillende regio’s het veld in op bezoek bij energieke, vernieuwende en inspirerende initiatieven. Juist door deze diversiteit aan onderwerpen en leden – met bestuurders van overheden, ondernemers en vertegenwoordigers uit de recreatieve, zorg en agrarische sector – maakten we actief kennis met elkaars werk, kennis en ervaring. Dat leverde mooie foto’s en verrassende verhalen op. Hieronder geven we een korte terugblik. De foto’s vind je terug op beeldbank.o-gen.nl of kijk op Facebook.

Foto Studio van Leuveren (beeldbank.o-gen.nl).

Excursie midden: over de Grebbelinie naar het Boerenhart

Bijna vanzelfsprekend zijn de excursies gestart in het Grebbelinie Bezoekerscentrum, sinds twee maanden de nieuwe thuisbasis van Gebiedscoöperatie O-gen. Bert Rietberg liet zien hoe acht houten soldaten het verhaal van de Grebbelinie in verschillende tijdlagen vertellen. Leden namen direct de proef op de som door op de fiets dit langste openluchtmuseum van Nederland te ontdekken, met tussenstops langs de Beeldenroute van kunstenaarsinitiatief Stichting 14 Karaats. Aan de andere kant van Renswoude werd de groep opgewacht door pluimveehouder en buurtambassadeur Arie Schimmel. Mede dankzij de inzet van Arie en andere buurtambassadeurs komt er snel internet in de Gelderse Vallei Midden. Buurtambassadeurschap wordt ook ingezet om in andere deelgebieden snel internet te realiseren (volg onze campagne via www.breedband.o-gen.nl). Tot slot verzorgde voedselcoöperatie Boerenhart in Scherpenzeel voor een heerlijke maaltijd. Leo Blanken van de Provincie Gelderland gaf toelichting op de speerpunten voor de komende Agenda Vitaal Platteland Gelderland, waarin ondernemersbegeleiding centraal staat. Bekijk hier zijn presentatie terug.

Foto Wil Groenhuijsen (beeldbank.o-gen.nl).

Excursie noord: weidevogels in de polder en Boert Bewust

Maandag 11 september heette directeur Arie Ter Beek de leden van harte welkom in Museum Spakenburg, één van de parels van het Eemsnoer. Met de bus ging de groep onderweg naar een andere parel: de ‘Vogelboulevard Eemland’. Gradus Lemmen van Natuurmonumenten gaf toelichting op de verschillende uitkijkpunten langs de wandel- en fietsroutes in Eemland met weetjes over weidevogels. Een overzichtskaart met alle uitkijkpunten is hier te vinden. Daarna vertrok de bus richting de Arkemheense polder. Eind 2016 is hier een kavelruil afgerond met een prachtig resultaat: het eerste particuliere weidevogelreservaat van Nederland (lees hier het volledige achtergrondverhaal over dit vlotte kavelruilproces). Stichting BOA nam de leden mee de polder in om de inrichting van het reservaat te kunnen zien. Laarzen waren hier zeker geen overbodige luxe. Als afsluiting leidde Vallei Boert Bewust bestuurslid Sanne van Raalte de groep rond over familiebedrijf Boerderij Weelderen en testte zij de kennis over de melkveesector. Lisanne Oskam vertelde hoe het gaat met de uitrol van Boert Bewust naar andere gebieden in Nederland. Inmiddels is dit concept ook opgepakt in Kromme Rijn (Boert en Teelt Bewust) en Salland (Boert en Eet Bewust). Kijk voor meer informatie op www.valleiboertbewust.nl.

Foto Marijke van Eijkeren (beeldbank.o-gen.nl).

Excursie zuid: zorg, energie en ambitie op de Heuvelrug en Kromme Rijnstreek

De laatste excursie op 13 september startte bij Austerlitz Zorgt, een zorginitiatief dat past binnen het project ‘Leefbaarheid in kleine kernen in Utrecht-Oost’. Jan Smelik gaf toelichting op totstandkoming Austerlitz Zorgt en het belang van dergelijke initiatieven voor bewoners (bekijk hier zijn presentatie). De NOS maakte hier opnames over de do’s and dont’s van de participatiemaatschappij. U kunt het fragment hier terugkijken. Op 9 oktober is er een vervolgbijeenkomst ‘Samenwerken aan leefbaarheid in Utrecht-Oost’. Vervolgens brachten de leden een bezoek aan het bedrijf van Johan Vernooij in Werkhoven. In de Kromme Rijnstreek zijn verschillende initiatieven voor het opwekken en besparen van energie. Op het bedrijf van  Vernooij werden enkele van deze initiatieven en projecten toegelicht, waaronder Zonnig Kromme Rijn, Energiek Kromme Rijn, de Postcoderoosregeling en Energie Neutrale Melkveehouderij. De excursie eindigde op Camping Strosteeg, prachtig gelegen op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijnstreek. Eigenaar Mewis Breij vertelde over zijn ambitieuze plannen om een kanoroutenetwerk voor de recreant te ontwikkelen: de Godebaldkanoroute. Bekijk hier zijn presentatie. Mewis heeft op eigen initiatief een projectgroep georganiseerd met daarin onder andere Gebiedscoöperatie O-gen en het waterschap Stichtse Rijnlanden. Hoogheemraad Guus Beugelink gaf nadere toelichting op de ambities van het waterschap voor de regio en de verbindende rol die recreatie hierin speelt.

Blijven inspireren, innoveren en ontwikkelen: O-gencafé

De ledenexcursies laten zien dat ondernemerschap begint bij elkaar ontmoeten, helpen en samen debatteren. Dit blijven wij doen met het nieuwe O-gencafé: een maandelijks terugkerende bijeenkomst met wisselende thema’s, waarin inspireren, innoveren en ontwikkelen centraal staan. Op 14 november organiseren we het eerste O-gencafé. Lees meer…